Wolny dzień jak dziś nie mógł minąć bez
upichcenia czegokolwiek.
Mając
perspektywę czterech ‘samotnych’ dni wybór musiał paść na coś słodkiego… A, że
wyrzuty sumienia straszna rzecz, zdecydowałam że upiekę coś zdrowego, pożywnego i słodkiego w
jednym - ciasteczka owsiane.
Nie obyło się bez przeszkód: w lodówce miałam tylko mały
kawałek masła, które w moim przepisie grało podstawową rolę… a zamknięte dziś
sklepy uniemożliwiły mi szybkie uzupełnienie braków.
Internet
również nie pomagał bo zamiennikiem było mleczko kokosowe czy tez masło
orzechowe, których również nie miałam.
Zmodyfikowałam więc po swojemu przepis
mając nadzieję na powodzenie całej akcji.
Jak się
można domyślić, skoro post się pojawił, wszystko się udało i śmiało mogę
polecić przepis na
‘Ciasteczka owsiane prawie bez masła’
Składniki suche:
1 szklanka mąki
pszennej
0,5 szklanki mąki
żytniej
2,5 szklanki płatków owsianych
0,5 szklanki otrąb żytnich
0,5 szklanki kakao naturalnego
0,5 szklanki kakao naturalnego
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki soli
bakalie:
1 szklanka tartych migdałów
0,5
szklanki prażonych nasion dyni
100 g orzechów laskowych
30 g migdałów w płatkach
1 szklanka cukru
(składnik suchy ale łączymy go ze składnikami mokrymi)
Składniki mokre
30 g masła
2 jajka (temp. Pokojowa)
1 szklanka mleka
Lubię
gotować kiedy mam dobrze przygotowane ‘stanowisko pracy’ a wszystkie składniki
są na wyciągnięcie ręki.
Krok po kroku
1. Mieszamy ze sobą płatki owsiane
i otręby.
2. Dodajemy kakao oraz bakalie (orzechy
laskowe wcześniej należy posiekać)
3. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę
z sodą, cynamonem i solą.
4. Następnie dodajemy ją do mieszanki
płatków owsianych, otrąb i bakalii i wszystko dokładnie mieszamy.
5. Teraz czas na składniki mokre –
masło ucieramy z niewielką ilością cukru.
6. Resztę cukru dodajemy do mleka i
podgrzewamy do momentu aż cały cukier się rozpuści (mleko powinno być ciepłe
nie gorące!).
7. Do utartego na gładką masę masła
dodajemy jajka i mieszamy.
8. Następnie stopniowo dodajemy mieszankę mąki
z płatkami i bakaliami oraz mleko aby uzyskać spójną masę.
9. Z otrzymanego ‘ciasta’ lepimy kulki wielkości
orzecha włoskiego i układamy na natłuszczonej blaszce (lub na papierze do
pieczenia)
10. Pieczemy ok. 15-20min w 180°C.
Smacznego :)
.................................................................................................................................
Ciastka zostawiłam na deser a w
międzyczasie przygotowałam na obiad sałatkę z roszponką i siemieniem lnianym
oraz kurczaka w cieście.
Było pysznie i zdrowo :)
Ona.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz