czwartek, 1 listopada 2012

Owsiane ciasteczka "prawie" bez masła



          
          Wolny dzień jak dziś nie mógł minąć bez upichcenia czegokolwiek.
Mając perspektywę czterech ‘samotnych’ dni wybór musiał paść na coś słodkiego…   A, że wyrzuty sumienia straszna rzecz, zdecydowałam że  upiekę coś zdrowego, pożywnego i słodkiego w jednym - ciasteczka owsiane.
Nie obyło się bez przeszkód: w lodówce miałam tylko mały kawałek masła, które w moim przepisie grało podstawową rolę… a zamknięte dziś sklepy uniemożliwiły mi szybkie uzupełnienie braków.
Internet również nie pomagał bo zamiennikiem było mleczko kokosowe czy tez masło orzechowe, których również nie miałam.
         Zmodyfikowałam więc po swojemu przepis mając nadzieję na powodzenie całej akcji.
Jak się można domyślić, skoro post się pojawił, wszystko się udało i śmiało mogę polecić przepis na 


Ciasteczka owsiane prawie bez masła’


Składniki suche:

1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki mąki żytniej
 2,5 szklanki płatków owsianych
 0,5 szklanki otrąb żytnich
 0,5 szklanki kakao naturalnego
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki soli

bakalie:
 1 szklanka tartych migdałów
  0,5 szklanki prażonych nasion dyni
100 g orzechów laskowych
30 g migdałów w płatkach

1 szklanka cukru 
(składnik suchy ale łączymy go ze składnikami mokrymi)

Składniki mokre

30 g masła
2 jajka (temp. Pokojowa)
1 szklanka mleka




Lubię gotować kiedy mam dobrze przygotowane ‘stanowisko pracy’ a wszystkie składniki są na wyciągnięcie ręki.






Krok po kroku

1.      Mieszamy ze sobą płatki owsiane i otręby.
2.      Dodajemy kakao oraz bakalie (orzechy laskowe wcześniej należy posiekać)






3.      W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z sodą, cynamonem i solą.





4.      Następnie dodajemy ją do mieszanki płatków owsianych, otrąb i bakalii i wszystko dokładnie mieszamy.


5.  Teraz czas na składniki mokre – masło ucieramy z niewielką ilością cukru.




6.      Resztę cukru dodajemy do mleka i podgrzewamy do momentu aż cały cukier się rozpuści (mleko powinno być ciepłe nie gorące!).


 



7.      Do utartego na gładką masę masła dodajemy jajka i mieszamy.





8.      Następnie stopniowo dodajemy mieszankę mąki z płatkami i bakaliami oraz mleko aby uzyskać spójną masę.






9.       Z otrzymanego ‘ciasta’ lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na natłuszczonej blaszce (lub na papierze do pieczenia)





10.      Pieczemy ok. 15-20min w 180°C.

Smacznego :)


.................................................................................................................................



Ciastka zostawiłam na deser a w międzyczasie przygotowałam na obiad sałatkę z roszponką i siemieniem lnianym oraz kurczaka w cieście.
 



Było pysznie i zdrowo :)


Ona.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz